Rasekunnskap

Finn en rase som passer dine behov.
Foto: Vibeke Brath

Nesten alle raser har en gang vært nytte- eller arbeidshunder. Kunnskap om rasens historie vil være en fordel når det gjelder å forstå hundens oppførsel og behov i dag.

Den viktigste og vanskeligste oppgaven for de aller fleste av dagens hunder, er at de skal kunne fungere som familiehunder. Den skal slippe inn alle venner, men varsle når det kommer ubudne gjester. Den skal kunne være med på alt, men være rolig når det trengs. Den må takle høylytt barnelek, og den må holde seg til huset og familien. 

For at hunden skal kunne oppfylle de forventningene du har til den, må du sette deg inn i hva som er naturlig væremåte for den hunderasen du har tenkt å velge. Understimulering (mangel på aktivisering og mangelfull bruk av hundens hjernekapasitet) er årsaken til at enkelte hunder mistrives, og at hundeholdet ikke lever opp til hundeeierens forventninger.

Hundens mentalitet eller væremåte varierer mye fra rase til rase. Noen raser er mer sosiale enn andre. Noen er langt mer varsomme, noen bjeffer mye, andre er nærmest tause. Noen er bedagelige, andre blir lett stresset og understimulerte hvis de ikke får brukt sine rasetypiske egenskaper. Noen raser kan være mer krevende å oppdra og passer best for en erfaren eier. Atferd som er uvanlig og uventet hos noen raser, kan være alminnelig og forventet oppførsel hos andre. 

Kunnskap om rasens historie vil gjøre det lettere for deg å velge den riktige rasen med tanke på de aktivitetene du måtte ha lyst til å delta på. Dette betyr likevel ikke at alle hunder av en bestemt rase oppfører seg helt likt. Enhver hund er et individ – et produkt av foreldrenes genetiske egenskaper og miljøet den lever i. 

 

Våre samarbeidspartnere:

Norsk Kennel Klub

Nils Hansensvei 20
Bryn, Oslo
Postboks 163
Bryn, 0611 Oslo
21 600 900