Min situasjon

Er du klar?
Foto: Vibeke Brath

Er du innstilt på å ta hele jobben med å ha hund alene? Stå opp hver dag og gå en tur? Dette gjelder selvsagt uansett hvilket vær det er ute, hvor sliten du er, eller om du heller har lyst til å gjøre noe annet.

Alene med hund


Det er utrolig mye selskap i en hund, men hundehold krever en del logistikk – og dette gjelder særlig dersom du er alene med hunden. For det er ikke bare å bli med kollegaer på en fredagspils, café eller kino etter jobben når hunden skal luftes. De fleste aktivitetene må planlegges slik at hundens behov blir ivaretatt.

Har du en hverdag som krever lange arbeidsdager eller mange reisedager, kan det være vanskelig å ta vare på en hund. Er du innstilt på å gå turer selv om influensa herjer i kroppen din, eller har du familie eller venner som kan trå til når det trengs? 

Barn i familien
 

Hunder og barn hører på mange måter sammen i samfunnet vårt. Det å ha kontakt med hunder er positivt for barna! Husk imidlertid at det alltid er de voksne som har ansvaret.

Kjøp aldri hund til barna og tro at de klarer å ta vare på den alene. Det finnes ikke noen sikre "barnevennlige" raser, men noen raser kan være mer egnet for omgang med barn enn andre.

Dersom du har barn i familien, er det viktig å lære hunden og barna å respektere hverandre. Barnet må absolutt være klar over at hunden ikke er en leke og at hunden må få ro til å sove og spise. La aldri barn løfte opp en hund, løpe omkring med den eller dra den i ører eller hale. Uansett hvor veloppdragen hunden er, bør barn og hund alltid være under oppsyn av en voksen person. Hunden skal heller ikke få lov til å herje fritt med barn, spesielt når barna er små og ikke kan forsvare seg mot hunden. Derfor er det viktig å ta dette på alvor - det er nødvendig å sette klare grenser i forkant.

Hvorvidt hunden passer sammen med barn avhenger av flere ting. Hunder er gjerne påvirket av sine tidligere erfaringer med barn. Dersom erfaringene er positive, vil hunden mest sannsynlig like barn. Blir den skremt eller dårlig behandlet av barn som ung, er det sannsynlig at den kan utvikle en viss reservasjon mot barn som voksen. 

Eldre hundeeiere


Det er aldri for sent å skaffe seg hund. Forskningsresultatene viser at det er de eldre som har mest utbytte av hundehold. Ofte er det også de som har best mulighet til å være mye sammen med hunden. 

Å være sammen med hunder motvirker ensomhet, virker avstressende og senker blodtrykket og pulsen. Dermed bidrar hundehold til både økt livslengde og økt livskvalitet. Hunden trenger at man går tur med den, noe som fører til at eieren får mosjon på kjøpet. Dessuten treffer man andre hundeeiere og har dermed noen å snakke med.  

Finn en hund som passer din situasjon. Et alternativ kan være en voksen eller eldre omplasseringshund. Dermed slipper man den arbeidskrevende valpeperioden og kan begynne med en lydig og roligere hund. En eldre hund vil også ha redusert mosjonsbehov og kan på den måten passe bedre dersom du selv ikke er så sprek lenger. Du bør også ta hensyn til din fysikk, er du ikke så sterk lenger, vil en liten/mindre hund være et bedre valg for deg enn stor hund som er sterk nok til å slepe deg etter seg. Hunden vil også trenge stell, mat og vann, pelspleie og annen omsorg. Ta hensyn til dette og aktivitetsnivå hos rasen du velger.

Hvordan bor du?
 

For hunden spiller det ikke så stor rolle om den bor på landet eller i byen. Det viktigste er at hunden har et fullverdig liv og at du som eier bruker mye tid på den.

Det man skal huske på er at hunden er et flokkdyr og trives aller best sammen med familien sin. Så mye som mulig.  

Gode naboforhold er viktig, og ditt hundehold skal ikke være til unødig bry for noen. 

 

Våre samarbeidspartnere:

Norsk Kennel Klub

Nils Hansensvei 20
Bryn, Oslo
Postboks 163
Bryn, 0611 Oslo
21 600 900