Den første tiden

Trenger hvile også...
Foto: Vibeke Brath

Den første uken: Alle har behov for å være i fred og slappe av uten å bli forstyrret, også våre hunder. En liten valp har behov for mye søvn. En hund som stadig forstyrres og ikke kan trekke seg tilbake for å være i fred, vil lett kunne bli utrygg og i verste fall begynne å forsvare seg selv og liggeplassen sin.

Når valpen etter noen dager har slått seg til ro er det bare fint med besøk slik at valpen blir kjent med nye mennesker og blir vant med at det kommer mennesker hjem til den på sitt område. For at dette skal foregå til alles tilfredshet, er det du som hundeeier som må påse at alle besøkende behandler valpen på riktig måte, både for at valpen skal bli trygg og for at oppdragelsen som du jobber med ikke ødelegges av andre.

Ta valpen ut:

  • Etter at den har spist og drukket
  • Etter at den har sovet
  • Etter en lekeøkt
  • Når den begynner å snuse på gulvet samtidig som den gjerne går i sirkler
  • Når den tar seg en liten avstikker bort fra familien
  • Når det begynner å bli lenge siden den sist var ute

Hvordan skal jeg få valpen stueren?

Begynn treningen med å få valpen stueren med en gang du får den! Hvis du investerer litt ekstra tid i begynnelsen, sparer det deg for mye tid, ergrelser og gulvvask senere. Hvis valpen viser uro om natten, kan det være nødvendig med en liten nattlig luftetur.

Å straffe en valp som gjør fra seg innendørs har ingen hensikt. Hunder lever i nuet! Den vil ikke skjønne at det den gjorde for to minutter eller én time siden var galt. Straffer du valpen for å gjøre fra seg innendørs, lærer den kun at den ikke bør gjøre fra seg når du er i nærheten. Den lærer altså ikke at den ikke skal gjøre fra seg innendørs. I verste fall kan det gjøre hele hustreningen vanskelig ved at den også kvier seg for å gjøre fra seg når du er tilstede utendørs.

Så hva gjør du da? Følg punktene ovenfor! Når valpen gjør fra seg ute, ros den rikelig og gi den eventuelt en liten godbit. Slike positive erfaringer vil gjøre at valpen fort lærer at den skal gjøre fra seg utendørs. Trapp ned på rosen og kosen etter hvert som valpen skjønner poenget. Valper synes det er moro å være utendørs der det er mye å utforske. Bli ute en liten stund etter at valpen har gjort sitt fornødne.

Mange valper kan bli helt stuerene på en liten uke forutsatt at du starter med en gang du får den og ikke slurver.

Når du tar ut valpen for en «tissetur» bør dere holde dere noenlunde i nærheten av huset. Mange har fått seg en overraskelse etter at de har gått en lang tur med  valpen, som ikke hadde noe den skulle gjøre – før den kommer hjem i huset igjen! Vi skal huske på at hundene våre har med seg mange instinkter og handlinger fra sine forfedre ulven. Mange valper vil unngå å gjøre fra seg langt borte fra  huset fordi de ikke vil sette igjen lukten sin der via urin og avføring. Ikke alle valper reagerer på  denne måten, men for dem som gjør det løses  dette enkelt ved at dere holder dere i nærheten av hjemmet til den har gjort sitt fornødne, så kan dere gå litt lenger tur etterpå. Eventuelt kan dere ta noen minutter til dette før dere går inn etter en tur dersom valpen ikke har fått gjort noe i løpet av turen.

Våre samarbeidspartnere:

Norsk Kennel Klub

Nils Hansensvei 20
Bryn, Oslo
Postboks 163
Bryn, 0611 Oslo
21 600 900