Til deg som skal kjøpe hund

Det er et stort ansvar å oppdra en hund.
Foto: Vibeke Brath

Det å ha hund innebærer et stort ansvar. Hunden er et individ med behov, akkurat som mennesker. Man skal behandle dem med respekt og gi dem omsorg. Derfor bør kjøp av hund være planlagt og gjennomtenkt.

Å kjøpe en søt valp på impuls kan by på mange utfordringer for eieren og kan føre til uheldige konsekvenser for hunden.

En hund er først og fremst et sosialt vesen. Hunden trenger at flokken dens er hjemme og holder den med selskap. Den trenger å bli sysselsatt på en eller annen måte. Hunden trenger at du kommer hjem og tar den ut når den trenger det. Hunden må luftes etter behov flere ganger daglig. Det tar tid å ta vare på en hund – man skal ikke bare gå turer, men også aktivisere hunden mentalt. Hunder har behov for et miljø som er tilpasset dens behov. Alle hunder trenger regelmessig stell, og man skal passe på at hunden er frisk og ikke er til bry for andre. En hund vil forhåpentligvis leve i mange år, og ditt ansvar for dens liv og velferd varer like lenge.

Til gjengjeld skaper hunden mye glede i huset. Som eier har du alltid noen som holder deg med selskap, noen å ha gode stunder med og ikke minst får du mosjon og blir kjent med nye mennesker.

Å skaffe seg kunnskap
 

Det finnes flere hundre forskjellige raser, hvorav cirka 280 er i Norge. De minste veier under to kilo, de største kan være over 100 kilo. Det finnes hunder med lang pels, og det finnes hunder med kort pels, eller til og med uten pels. At det finnes så mange raser betyr at variasjonen er stor. Men det finnes mest sannsynlig også en som passer for deg og dine behov og ønsker. Alle raser har sine fordeler og ulemper.

At det finnes såpass mange raser øker også muligheten for å velge feil. Nettopp derfor er det viktig å skaffe seg kunnskap før man kjøper hunden.

Tenk over hva du forventer av hundeholdet og hva du kan tilby hunden av tid, omsorg, aktiviteter, sosialt miljø, stell og plass. Kunnskap om den enkelte hunderase er nødvendig dersom du og hunden din skal få et godt liv sammen og for at hunden skal oppfylle de forventningene du har til ditt hundehold. 

Bruk god tid på NKKs rasevelger, og velg noen raser du tror kan passe for deg. Deretter kan du kontakte raseklubben og oppdrettere. Oppdrettere stiller krav til sine valpekjøpere, så du bør få vite hva som forventes av deg dersom du kjøper akkurat denne rasen, og du får besøkt hunden i sitt hjemmemiljø.

 

  • 5 gode grunner til å kjøpe rasehund

    Publisert: | Sist oppdatert

    Det finnes mange fordeler med å kjøpe rasehund: Du vet hva du får, du skriver kontrakt, du blir en del av et rasemiljø, du kjøper valp hos en NKK-oppdretter og du blir en viktig bidragsyter i NKKs arbeid for hundevelferd.

Våre samarbeidspartnere:

Norsk Kennel Klub

Nils Hansensvei 20
Bryn, Oslo
Postboks 163
Bryn, 0611 Oslo
21 600 900